Pej Pal na tržištu Srbije

Vlada Srbije odnosno ministarstvo finansija izgladilo je nesuglasice sa kompanijom Pej Pal (Paypal), koja bi i građanima Srbije trebalo da omogući poslovanje preko interneta. Kada će ta kompanija stići na naše tržište zavisi od odluke njenih čelnika. Pej Pal ali i druge svetske kompanije omogućavaju brz, jednostavan i i pouzdan način transfera novca u bilo koji deo sveta. Srbije trenutno nema na listi zemalja u kojima posluje, a dolazak bi mnogima omogućio individualno poslovanje putem interneta i jednostavnu onlajn kupovinu iz inostranstva. Centar za razvoj interneta napravio je procenu da bi Srbija imala znatno više zaposlenih dolaskom Pej Pala, takođe prihodi države povećali bi se za čak šest milijardi evra.

Pej Pal na tržištu SrbijeVlada Srbije odnosno ministarstvo finansija  izgladilo je  nesuglasice sa  kompanijom Pej Pal (Paypal), koja bi  i građanima Srbije trebalo da omogući poslovanje preko interneta.

Kada će ta kompanija stići na naše tržište  zavisi od odluke njenih čelnika, potvrđeno je za RTV u Ministarstvu finansija.

Pej Pal ali i druge svetske kompanije omogućavaju brz, jednostavan i i pouzdan način transfera novca u bilo koji deo sveta. Srbije trenutno nema na listi zemalja u kojima posluje, a dolazak bi mnogima omogućio individualno poslovanje putem interneta i jednostavnu onlajn kupovinu iz inostranstva.

Centar za razvoj interneta napravio je procenu da bi Srbija imala znatno više zaposlenih dolaskom Pej Pala, takođe prihodi države povećali bi se za čak šest milijardi evra.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta kaže da se nedavno susreo sa ženama iz Sombora koje se bave starim zanatima i rado bi svoje proizvode plasirale u inostranstvo putem interneta. Trenutno, kaže, da za to gotovo i da nema načina, odnosno procedura otvaranja deviznog računa ne samo da je komplikovana već i povećava troškove samog proizvoda.

"Recimo ukoliko imate neki džemper koji je pedesetak evra, dodatni troškovi su 10, 15 evra samo za taj transfer. Ukoliko se sad bavite internet biznisom u najmanju ruku se nalazite u sivoj zoni, da ne kažem da poslujete nelegalno", kaže Torbica.

Stefan Lazarević, savetnik u kabinetu ministra finansija, kaže da u zemlji nema prepreka za dolazak Pej Pala i da je Srbija već izmenila određene zakonske odredbe koje omogućavaju lakši uvoz i izvoz.

"Postojale su nedoumice kod ljudi u Pej Palu i u direktom razgovoru koji smo mi iz ministarstva finansija imali sa njima mi smo te nedoumice razrešili tako da oni sad znaju da mogu slobodno da dođu ovde kad god budu želeli", rekao je Lazarević.

Ekonomisti smatraju da nema osnova za strah da bi jednostavnijom kupovinom strane robe Srbija imala veći odliv novca, naprotiv, mogućnost da se radi sa inostranstvom i tako privuče novac u Srbiju dominantniji je u priči sa Pej Palom.

"Ne mislim da se radi o nekom bitnom potencijalnom odlivu. Ono što verovatno jeste i problem to je da mnogi nisu zainteresovani da se pojavi konkurencija i to je činjenica", kaže ekonomista Goran Nikolić.

U ministarstvu finansija ne žele da licitiraju datumom dolaska Pej Pala u Srbiju, ali se nadaju da će ta kompanija u toku ove godine dati pozitivan odgovor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik